Naše vína z ročníku 2016

Veltlínské zelené

obrazekVZ

Bílá odrůda, která má, pravděpodobně, svůj původ na území Rakouska a na území Čech byla dovezena v první polovině 20. století. V současnosti se jedná o nejpěstovanější odrůdu na území České republiky.

Chuť šťávy hroznu je kořenitá s jemným muškátovým aroma. Víno je žluto-zeleného odstínu, přičemž ve vůni je svým charakterem zelený pepř, lipový květ, zelené jablko a v chuti jsou cítit jemné třísloviny.

Veltlínské zelené je vhodné pro výrobu sektů a pro zrání v lahvích.

Náš veltlín jsme nechali prokvasit do sucha, což značí nízký zbytkový cukr a příjemnou kyselinu.

  • Alkohol: 13% obj
  • Cukr: 1,9 g/l
  • Kyselina: 5,2 g/l

Muškát moravský

obrazekMM

Bílá odrůda, která vznikla křížením odrůd Muškát Ottonel a Prachttraube. Tato odrůda je také známá pod názvem Mopr, jak se dříve nazývala, ale později byla přejmenována na Muškát Moravský.

Hrozen je výrazné muškátové chuti, která se při zpracování odráží ve vůní vína. Barvou zeleno-žluté víno je aromatické po květu muškátu, meruňkách, případně broskvích. V chuti je pak možné poznat meruňku, broskev, citrusy, či pomeranče.

Muškát v našem vinařství byl nechán prokvasit do polosucha a vedle příjemné vůně se vyznačuje ideálním poměrem zbytkového cukru a kyselin.

  • Alkohol: 13% obj
  • Cukr: 7,6 g/l
  • Kyselina: 6,1 g/l

Chardonnay

obrazekCH00

Bílá odrůda, která pochází z oblasti Burgundska ve Francii a pravděpodobně vznikla křížením odrůd Pinot Noir a Heunisch.

Barvou zeleno-žluté až nazlátlé víno, kde je vůni možné poznat citrusové plody, biskupský chlebíček, kandované ovoce, v některých případech pak lískové oříšky, med. Chuť má charakter banánu, kandovaného ovoce.

Chardonnay je odrůda, kterou si sami pěstujeme a v současné době máme této odrůdy největší množství. Proto jsme se rozhodli z ní udělat dvě vína. Část jsme nechali prokvasit do polosucha a část do polosladka.

  • Polosuché Chardonnay
  • Alkohol: 14% obj
  • Cukr: 10,8 g/l
  • Kyselina: 5,1 g/l
  • Polosladké Chardonnay
  • Alkohol: 13,5% obj
  • Cukr: 22,7 g/l
  • Kyselina: 5,2 g/l

Rulandské modré

obrazekRM

Modrá moštová odrůda, známá též jako Pinot Noir, je původem z oblasti Burgundska ve Francii, která vznikla pravděpodobně křížením odrůd Tramín červený a Mlynářka.

Dužina hroznu je řídká a má kořenitou chuť. Barva je od světle granátové až po cihlové tóny slabšího odstínu. Znakem odrůdy je možnost cítit ve vůni i v chuti zahradní jahody, ostružiny, červené třešně, ležením v lahvi se pak mohou vyskytnout tóny sušené švestky.

  • Alkohol: 12,5% obj
  • Cukr: 1,4 g/l
  • Kyselina: 5,1 g/l